niedziela, 10 września 2017

Chińska atmosfera przy zwiedzaniu zamku Rudkhan

Czułem się jak podczas mojego niegdysiejszego pobytu w Chinach: przed wejściem na szlak sprzedawane są bambusowe kijki do podpierania, szlak obklejony jest sklepami z jedzeniem i pamiątkami, a także z kolorowymi strojami do robienia sobie zdjęć. Cała trasa wiedzie wybetonowanymi schodami i jest dziki tłum.
A ja myślałem, że tylko zobaczę jakiś ładny zamek...
0:00 - Droga przez góry Alborz do Raszt
0:13 - Miasteczko Fuman
0:32 - Jadę do zamku
1:38 - Opowiadam o przygodach w podróży
15:12 - Witajcie na Palenicy Białczańskiej
15:53 - Dlaczego Irańczycy lubią przyjeżdżać na wybrzeże Morza Kaspijskiego
16:34 - Zaczynam iść szlakiem do zamku
19:47 - Zamek
23:34 - Historia zamku
24:15 - Obserwuję ludzi
25:42 - Eksploruję tyły zamku
28:23 - Powrót
29:25 - Miasteczko Fuman nocą

Zdjęcia: https://photos.app.goo.gl/yWsNY5yxXEqc7c6t2
Przez dolinę wchodzą chmury znad Morza Kaspijskiego
 Cmentarz
 Największa zaleta regionu (przynajmniej dla Irańczyków): pochmurno, deszczowo, chłodno
Dziś jakieś święto, więc korek do parkingu miał dwa kilometry
Palenica Białczańska niech się schowa
 Kijki bambusowe na sprzedaż

 Można zrobić sobie zdjęcie w stroju


 Do góry prowadzą betonowe schody



Sfotografowałem groźną przestępczynię

 Niby chusta ma zasłaniać całe włosy...



 Widoki na nizinę nadkaspijską
 Jest i tyrolka na żądnych wrażeń


Wydatki:

20,00 IRT N 19,53 zł
transport taksówka współdzielona Kazwin - Raszt
35,00 IRT N 34,17 zł
transport taksówka Raszt - Fuman
150,00 IRT N 146,45 zł
nocleg nocleg w hotelu Kowsar
1,50 IRT N 1,46 zł
jedzenie 2 x klucheh fuman - lokalne ciasteczka
30,00 IRT N 29,29 zł
transport taksówka Fuman - zamek Rudkhan
3,50 IRT N 3,42 zł
jedzenie pepsi
3,00 IRT N 2,93 zł
jedzenie dwie gałki lodów
2,00 IRT N 1,95 zł
jedzenie naleśnik
20,00 IRT N 19,53 zł
transport taksówka z zamku Rudkhan do Fuman
12,00 IRT N 11,72 zł
jedzenie kolacja: połówka kurczaka z rożna, bagietka, cola
2,80 IRT N 2,73 zł
jedzenie 1,5 l fanty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz